Ras Standaard ABEU

De Amerikaanse Bulldog is een atletische, temperamentvolle maar stabiele middelgrote tot grote hond die grote kracht, snelheid en zelfverzekerdheid uitstraalt. Het totaalbeeld is dat van oplettendheid en intelligentie. Het stoere en krachtige, maar compacte lichaam, is bij de reuen karakteristiek gespierder en meer geblokt dan bij de teven, die wat fijner gebouwd zijn. Wat terughoudendheid tegenover vreemden en andere honden wordt geaccepteerd maar de hond moet zich snel herstellen.

Een Amerikaanse Bulldog mag echter nooit overdreven schuw, verlegen of agressief tegenover mensen zijn en bij voorkeur niet overdreven agressief tegen honden.

Door zijn onderscheidende lichamelijke en mentale karakteristieken samen met zijn natuurlijke aanleg tot het zijn van de ideale metgezel en werker mag en kan een Amerikaanse Bulldog nooit verward worden met andere rassen dan bijvoorbeeld de Amerikaanse Stafford en de Pitbull terriër.

NB. American Bulldog Europe (ABEU) Keurmeesters hebben specifiek een verantwoordelijkheid in het evalueren van zowel het karakter als de structurele conformatie van de honden.

Honden die minder dan acceptabele stabiele karaktereigenschappen vertonen horen uitgesloten te worden van shows.Door het officieel erkennen van twee verschillende types Amerikaanse bulldoggen , “Standaard” en “Classic/Bully”, eist de ABEU dat deze types apart van elkaar gekeurd worden.

Hoewel de ABEU besloten heeft om twee types te onderscheiden , de Bully (vroeger Johnson) en de Standaard (vroeger Scott) , houdt dit niet in dat er geen respect of waardering is voor deze twee heren die zoveel hebben bijgedragen aan het huidige ras. De motivatie achter deze verandering is eenvoudig. We willen ons niet alleen bezighouden met de individuele persoonlijkheden maar willen uitdragen dat er verschillende belangrijke fokkers van de Amerikaanse bulldog zijn geweest.

  • Maten: schoft hoogte en gewicht (1 inch = 2.54cm)
  • Reu: Mag variëren tussen de 56cm / 63,5cm (22inch / 25inch)
  • Teef: Mag variëren tussen de 53cm / 61cm (21inch / 24inch)
  • BULLY: 0.5 inch onder of boven de bovengenoemde maten is minder gewenst
  • STANDAARD: 1 inch onder of boven de bovengenoemde maten is minder gewenst

Bovengenoemd zijn de ideale maten 1 inch naar boven en beneden afwijkend zijn hoogst ongewenst.
Het kan dus wel zijn dat de hond nog hoger of lager is maar al vanaf 1 inch meer of minder is minder gewenst alles daar boven/onder is hoogst ongewenst.

Het gewicht moet in proportie zijn met de hoogte en algehele verschijning #conform AB EU ras standaard# van beide types te weten bully en of standaard.
Hier bovenop geldt dat de AB in goede algemene uiterlijke conditie moet zijn.

**Niet te dik niet te dun.**

De Standaard onderscheidt zich door zijn meer atletische voorkomen en rankere verschijning.
01_standard

De Bully onderscheidt zich door zijn grove/gespierde krachtige uitstraling/verschijning.

 

 

 

 

 

 


KLEUR

Volledig wit, of ieder kleurpatroon inclusief zwart, rood, bruin (reebruin) en alle vormen van brindle zijn toegestaan.

Fouten: Ieder percentage van merle op de vacht.

03_merle


VACHT

De vacht dient in ieder geval korter te zijn dan 2.54 cm (1 inch) variërend van zacht tot stokharig. De beharing langer dan 2,5 cm en of pluizig is een diskwalificatiefout.


KOP

De kop is relatief groot en breed maar in proportie tot het gehele voorkomen van de hond. De kop is plat en geeft een bijna vierkante indruk. Er is een “geul” tussen de ogen, en de hond heeft een uitgesproken stop. De kop is goed gespierd met goed zichtbare kaken.

Standaard;

Een meer doosvormige kop, iets wigvormiger met een iets minder uitgesproken stop en wat minder gerimpeld.

Terriër achtige kop is hoogst ongewenst.
04_terrier_kop

Terrierkop


Bully;

Doosvormige tot bijna vierkante kop met een meer uitgesproken stop en een meer kort geblokte neus. Een overdreven smal hoofd is voor beide types hoog ongewenst.


OGEN

De ogen horen rond of amandelvormig te zijn, van middelmatige grootte en zover uit elkaar geplaatst als de breedte van de neusrug en tussen de ogen een geul.
De ogen horen niet te dicht op/bij elkaar te staan. De kleuren variëren tussen donker bruin, geel/goud en hazelnootkleurig.
Een enkel blauw oog (pigmentloos oog), een pigmentloze iris in het oog en pigment om de ogen missen is minder gewenst.
Uit de oogkas puilende ogen (kikkerogen) en afhangende oogleden zijn hoogst ongewenst.

Dubbele blauwe ogen of ogen waarvan het pigment in beiden irissen mist,
entropion , ectropion en scheel is een diskwalificatiefout.

Ectropion:
05_ectropion

Entropion:
06_entropion


SNUIT

De snuit is relatief breed en vierkant . De grote kaken horen goed gespierd te zijn, en zijn een toonbeeld van kracht. De lippen zijn vol maar niet overdreven hangend , de lippen moeten strak maar toch bully vertonen maar geen oldie verschijning/look geven. De voorkeur gaat uit naar goed gepigmenteerde lippen. Een overdreven smalle snuit is hoogst ongewenst.

Standaard;

De snuitlengte zou 30 tot 40 % van de totale koplengte moeten zijn.

Bully;

De snuitlengte zou 25 tot 35 % van de totale koplengte moeten zijn.


NEUS

Een zwarte neus wordt geprefereerd maar rood, bruin of grijsachtig wordt geaccepteerd. Een roze of vleeskleurige neus (Dudley nose) is hoogst ongewenst.

10% pigment missen op de neus is minder gewenst , alles daarboven is hoogst ongewenst. Pups tot het jaar moeten door de keurmeester bekeken en beoordeeld worden.

08_red_nose 08_red_nose 10_dudley_02 09_dudley_01

Van links naar rechts: Goed gepigmenteerde black nose – Goed gepigmenteerde red nose – Dudley nose – Dudley nose


GEBIT

Standaard;

Lichte ondervoorbijt gewenst. Scharend gebit en tanggebit minder gewenst. Over voorbeet ( te lange bovenkaak ,te korte onderkaak of te smalle onderkaak) is zeer ongewenst.

Bully;

De voorkeur gaat uit naar een ondervoorbijt van minimaal 0,3inch. Te sterk ondervoorbijtend (meer dan 1,5cm) is minder gewenst . Scharend gebit of tanggebit is hoogst ongewenst. Een overbeet is een diskwalificatiefout.

Voor beide types geldt dat de tanden niet zichtbaar mogen zijn bij een gesloten bek. Zijn de snijtanden wel zichtbaar dan is dit hoogst ongewenst en zijn daarbij ook de hoektanden zichtbaar is het een diskwalificatiefout.

Het gebit bestaat uit 42 gebitselementen, de voorkeur gaat uit naar grote tanden. Echter, de werkende honden mogen niet gestraft worden voor gebroken tanden. Als het medisch gezien nodig is om tanden te verwijderen, dan wordt om een verklaring van een dierenarts gevraagd.

Het missen van meer dan 4 zichtbare gebitselementen, of niet te onderbouwen vervormingen is hoogst ongewenst. Een gedraaide/scheve kaak (wry jaw) is een diskwalificatie fout.

11_jaw_01 12_jaw_02


OREN

De oren horen medium van grootte te zijn en mogen slap naar beneden hangen of rozenoren zijn, hierbij is geen voorkeur. De oren dienen in verhouding / proportie tot de kop te zijn en nauw aan de kop gesloten te zijn.

Gecoupeerde oren zijn onacceptabel, mits deze in het land van herkomst legaal gecoupeerd zijn of op basis van medische redenen. Gecoupeerde oren zijn minder gewenst vanwege het feit dat ze niet in hun natuurlijke staat beoordeeld kunnen worden. Een hond uitbrengen met gecoupeerde oren tijdens een show in Nederland is verboden!

”Hound” oren (hang flaporen) zijn hoogst ongewenst.

13_rozen_oren


HALS/NEK

Krachtig , goed gespierd eerder kort dan lang met een licht gewelfde neklijn , droog , zonder plooien of losse keelhuid.


SCHOUDERS

De schouders zijn goed bespierd met een uitgesproken spierdefinitie en stevige schouderbladen die kracht uitstralen.


VOORHAND

Borst breed en diep, goed tussen de voorbenen geplaatst met een diepe voorborst. Het borstbeen moet bepakt zijn met bespiering met een goedbepakt laag liggend borstbeen.

Gespierde schouders, schuin liggend en krachtig maar niet beladen. Voorbenen krachtig en recht met zwaar bot. Goed uit elkaar geplaatst zodat er een krachtig recht front ontstaat.

Naar binnen of buiten gedraaide middenvoeten, (zelfs lichtelijk gedraaid) is minder gewenst. Een niet goed met bespiering bepakt laag liggend borstbeen, ellebogen uit, zwak op de polsen/doorgezakte polsen is hoogst ongewenst.

Bij volwassen honden vallen doorgezakte polsen onder diskwalificatie.

13_front


LICHAAM/RUG

Rug kort en recht*, wat de hond een compacte indruk geeft, doch nooit zo kort dat het hinderlijk wordt bij de beweging.

Er hoort een goed zichtbare stevige diepe ribbenkast te zijn met een licht ingevallen lende. De hond moet van de zijkant een vierkante indruk maken. Gewenst is een lichte roach back* (een lichte positieve welving). Karperruggen en slappe/doorgezakte ruggen zijn hoogst ongewenst.

Bully;

De voorkeur gaat uit naar een iets naar voren aflopende rugbelijning . Als het ware achter iets overbouwd.

Standaard;

Een rechte gelijkmatige rugbelijning heeft de voorkeur.

Romplengte: is de maat van de lengte van de romp (dwz van borstbeen (nek/ schoft) tot en met staart aanzet +/- 5% van de schofthoogte. Bijv: schoft hoogte 60 cm dan mag de romp lengte variëren tussen 57 en 63 cm.

14_rug


ACHTERHAND

De lendenen zijn breed en gespierd met behoorlijk diepe flanken. Achterpoten sterk en gespierd met goed ontwikkelde onderdijen, die kracht en beweeglijkheid uitdrukken. Hakken middelmatig gehoekt.

De heupen mogen niet te smal of onbespierd zijn, dit is minder gewenst evenals toed out (naar buiten gedraaide voeten). Indien de hoek van het spronggewricht te groot is (een te diepe hoeking), de hoekingen te scherp zijn (te stijl op de achterhand), Koehakkig, X-benig / O-benig zijn allemaal hoogst ongewenst.

15_achterhand;        16_hoekingen


VOETEN

Krachtig, aangesloten tenen , gebogen en sterke nagels. Teenkussens soepel en sterk ontwikkeld, de AB loopt en staat op de tenen. Spreidvoeten zijn hoogst ongewenst.

 

17_voeten


STAART

Dik bij de aanzet eindigend in een dunne punt. Staartlengte tot aan de sprong echter de punt mag niet verder reiken dan de sprong.

Is laag hangend en niet gebroken, verwrongen, knobbelig maar soepel in rust (pompslingerstaart). Een te lage staart aanzet is minder gewenst. Een gecoupeerde staart is onacceptabel mits deze in het land van herkomst legaal gecoupeerd is of op basis van medische redenen.

Daarnaast is een gecoupeerde staart hoogst ongewenst, vanwege het feit dat ze niet in haar natuurlijke staat beoordeeld kan worden. In Nederland mag een hond niet uitgebracht worden bij een show wanneer de staart gecoupeerd is.

De staart in een complete cirkel geëindigd is hoogst ongewenst. De staart gebroken , zijwaarts gebogen of verwrongen (knikstaart) is hoogst ongewenst.


BEWEGING/GANGWERK

De beweging toont kracht en straalt vastberadenheid uit. Als de hond recht loopt mogen voor- noch achterbenen elkaar kruisen. Het rechtervoorbeen en linker achterbeen worden tegelijk voortbewogen. Een goede ruglijn gecombineerd met een krachtige achterhand geeft een goede balans en een harmonisch gangwerk.

Slap of zwabberig gangwerk of telgang is hoogst ongewenst.

Standaard:

Een meer atletisch, strakker lichtvoetig gangwerk.

Bully:

Een wat rollend gangwerk is toegestaan.

N.B. Monorchide / kryptochide (deels of niet ingedaalde testikels) reuen , dove, blinde honden en gecastreerde dan wel gesteriliseerde honden worden van deelname uitgesloten. Loopse teven mogen geshowd worden en worden toegelaten op het show terrein. Hier conformeren wij ons aan de FCI.


Minder gewenst (FOUT):

Bully: meer als 0,5 inch boven of onder de voorafgestelde limiet van de schofthoogte.

Standaard: meer als 0,75 inch boven of onder de voorafgestelde limiet van de schofthoogte.

  • Blauw oog, pigment missen rond de ogen of pigmentloze iris
  • tot 10% pigment missen op de neus
  • Gecoupeerde oren
  • Naar binnen of buiten gedraaide middenvoeten
  • Te lage staartaanzet
  • Bij de Standaard een scharend gebit of tanggebit
  • Het missen tot 4 zichtbare gebitselementen of niet te onderbouwen vervormingen.

Hoogst ongewenst (GROTE FOUT):

Bully: meer als 1 inch boven of onder de voorafgestelde limiet van de schofthoogte.

Standaard: meer als 1 inch boven of onder de voorafgestelde limiet van de schofthoogte.

  • Overdreven smal hoofd
  • Uit de oogkas puilende ogen (kikkerogen)
  • Afhangende oogleden
  • Overdreven smalle snuit
  • Roze of meerkleurige neus (dudly nose)
  • Meer dan 10 % pigment missen op de neus
  • Schaargebit of tanggebit bij bully
  • Het missen van meer dan 4 zichtbare gebitselementen of niet te onderbouwen vervormingen.
  • Voor de standaard een overvoorbeet (te lange boven kaak, te korte onderkaak of te smalle onderkaak)
  • Snijtanden zichtbaar bij gesloten mond
  • Hound oren (Flaporen)
  • Ellebogen uit
  • Zwak op de polsen
  • De hoek van het spronggewricht te groot (te diepe hoeking)
  • De hoeking te scherp (te steile achterhand)
  • Koehakkig
  • X-benig
  • O-benig
  • Karperrug
  • Slappe doorgezakte rug
  • Spreidtenen
  • Staart in complete cirkel
  • Gecoupeerde staart
  • Slap of zwabberig gangwerk
  • Mens agressief , angstig.
  • Zichtbaar gemis aan massa/ bespiering.
  • Een niet goed bepakt laag liggende borstbeen.
  • Onderontwikkelde staart* Gebroken, zijwaarts gebogen of verwrongen (knikstaart) staart

Diskwalificerende fouten:

(Honden met hieronder opgenoemde fouten worden niet uitgesloten van deelname maar wel van plaatsing).

  • Elke vorm van marmerachtige kleur (merle)
  • Beharing langer dan 2,5 cm
  • Pluizig haar
  • Dubbel blauw oog en ogen die geen pigment hebben in de irissen
  • Entropion
  • Ectropion
  • Scheel
  • Gedraaide scheve kaak (wry jaw)
  • Overbeet bully
  • Hoektanden zichtbaar bij gesloten mond
  • Naar buiten hangende tong bij gesloten mond

### Bij de American Bulldog Europe /ABEU zijn alle registraties welkom zijn###

  • ABA (American Bulldog Association
  • NKC (National Kennel Club)
  • UKC (United Kennel Club)
  • ARF (Animal Research Foundation)
  • ABRA (American Bulldog Registry & Archives)
  • EKC (European Kennel Club)
  • ARFE (Animal Research Foundation Europe)